dimecres, 4 de novembre del 2009

La Coordinadora del 13-D crida a la màxima participació


La Coordinadora de la consulta vol superar almenys el 40% de participació i forçar així les institucions a promoure un referèndum d'autodeterminació vinculant a nivell nacional. Aquest és l’objectiu que es vol aconseguir en els més de 130 municipis participants que representen uns 650.000 habitants.

El 40%, el llindar de la possibilitat
En roda de premsa al Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), Uriel Bertran, responsable d'extensió territorial de la Coordinadora, ha destacat la importància que pot tenir per un eventual procés d'independència aquest mínim de participació. Catalunya haurà demostrat a la comunitat internacional que 'ja està preparada per exercir el dret a l'autodeterminació', i es forçarà a les institucions catalanes, ni que sigui amb el rebuig de l'Estat, a promoure un referèndum vinculant. Un nivell significatiu de participació forçaria que l'autodeterminació centrés el debat polític al país.

Aquestes cotes de participació serà 'més difícil d'assolir' en 'ciutats de referència' com Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú o Vic. En canvi, a municipis amb menys habitants com Collsuspina serà més fàcil a d'conseguir. A les darreres eleccions al Parlament Europeu la participació a Collsuspina va ser del 45%

Per això, s'ha dissenyat una campanya neutre, que no demana el vot per a cap de les dues opcions. Es vol que la ciutadania 'comprengui la importància que té participar' en les consultes per 'llançar un missatge nacional' per forçar un referèndum oficial i vinculant. També s'assegura que el 13 de desembre hi haurà 'observadors internacionals' seguint el procés de consultes.