dissabte, 12 de desembre del 2009

El més petit de tots comença a decidir

sant jaume
Aquest cap de setmana 167 municipis seguiran l'exemple d'Arenys de Munt i més de 700.000 persones podran votar en la primera onada de consultes independentistes. 166 poblacions s'han decantat pel 13 de desembre, però el poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), ha convocat els seus habitants aquest dissabte. A quarts de dotze del matí ja havien votat 7 dels 21 frontanyencs majors de 16 anys que tenen dret a vot la biblioteca de l'antiga escola, l'espai municipal que actua com a espai de lectura, casal i punt de trobada. Maria Pérez Vinyals, una de les 24 persones censades al municipi, ha estat la primera en votar, pel , pocs minuts després de les nou del matí.

Puntualment, a les nou del matí, la Ivet i l'Anna, de 24 i 25 anys, les dues veïnes més joves del poble amb menys habitants de Catalunya, han obert l'urna per començar la consulta. A sobre de la taula, un cens de 24 persones distribuïdes per cases, i no per la direcció, en un municipi que té dos carrers i la plaça de la vila.

Pérez ha revelat que ha votat a favor de la independència perquè considera que tindria 'avantatges'. 'Hem de ser positius, pensar que podem ser independents, ens podem autogovernar i podem errar-la, perquè no, però ja rectificarem', ha assegurat. A més, ha animat als 700.000 catalans que poden participar a aquestes consultes que ho facin.

El segon veí que ha exercit el seu dret a vot, Joan Moncusí, ho ha fet poc abans de les deu del matí i ha animat a votar en aquesta 'oportunitat excepcional de demostrar a l'Estat espanyol que volem el que ens toca'. Moncusí creu que les consultes són 'un començament per tenir un país lliure i sobirà', tot i que ha lamentat que 'no s'han afegit a la moguda gaires partits'.

Des de primera hora del matí s'han pogut veure alguns curiosos que s'han apropat al municipi per veure com es desenvolupa la jornada. Entre ells, una dotzena de veïns de la coordinadora que va impulsar la consulta del 13 de setembre a Arenys de Munt (Maresme), el primer municipi que va fer una iniciativa d'aquestes característiques.

L'única consulta organitzada per Decidim.cat

La consulta l'organitza la plataforma de càrrecs electes en favor del dret a l'autodeterminació Decidim.cat que ha convocat tots els seus adherits a un acte polític a les dotze del migdia.

L'alcalde, Ramon Vilalta, explica que l'ajuntament funciona en règim de consell obert, és a dir, que tots els habitants són alhora regidors del consistori. 'Això vol dir que no podem organitzar la consulta a nivell particular?', es pregunta. Però per a evitar problemes, és Decidim.cat, una entitat externa al municipi, la que organitzarà la consulta. Però Vilalta, alhora, és membre de Decidim.cat, motiu pel qual temia que l'Advocacia de l'Estat pugués considerar que és el propi alcalde de Sant Jaume de Frontanyà qui promou la consulta al seu referèndum. La consulta es farà a la biblioteca de l'antiga escola, l'espai municipal que actua com a espai de lectura, casal i punt de trobada en general.

21 votants


El padró de Sant Jaume de Frontanyà registra l'existència de 24 habitants, per bé que només 21 tenen més de 16 anys i, per tant, capacitat legal per a participar a la consulta. Però Vilvalta no confia en què tots aquests 21 s'animin a votar el 12 de desembre: 'N'hi ha d'empadronats aquí que viuen a Barcelona i que no vindran expressament. De fet, a les europees només hi van haver 15 vots. Mai no ve a votar tothom, ni a les municipals'.

Sigui com sigui, fa una crida a la participació dels seus conciutadans: 'En aquesta consulta no excloem a ningú. Tothom qui vulgui hi podrà participar. Són els altres els que hi veuen el dimoni. Nosaltres mirarem que sigui una festa'.