diumenge, 13 de desembre del 2009

Eufòria a Osona, on ha votat un 41,1% del cens

"Fa un segle, Torres i Bages va dir des del Palau Episcopal de Vic que Catalunya serà cristina o no serà. S'equivocava. Catalunya serà independent o no serà." Amb aquesta frase, mostra del seu domini de l'escena, el notari Alfons López Tena, director de l'orquestra que ha organitzat el 13-D a Osona, ha expressat l'eufòria que se sentia a Vic aquest diumenge a la nit.

Un cop superats els nervis pel retard en l'escrutini i el càlcul de les dades de participació, tot era alegria al seminari de Vic, a escassos metres de l'edifici on Torres i Bages va fer el seu vaticini suposadament equivocat. La comarca de la plana de Vic ha aconseguit assolir els objectius marcats: superar, encara que hagi estat pels pèls, el percentatge de participació de la consulta d'Arenys de Munt, la pionera. Osona han votat 48.480 persones de les 117.932 convocades, i el percentatge arriba al 41,1%, una mica més del 41,09% d'Arenys: de fet, un empat, però que supera de llarg el 30% aproximat de la mitjana catalana.

A la capital, Vic, encara s'ha anat una mica més enllà: hi han votat el 41,1% dels electors convocats. En alguns pobles petits, s'ha superat fins i tot el 60%. És el cas de Collsuspina, amb un 66,6%, Viladrau, 63,7%, Vidrà, 63,3% i Alpens, amb un 61,7%.

A Orís, el vot ha arribat al 55%, a Taradell al 51% i a Prats de Lluçanès, al 39%. Centelles, una població més gran, s'ha quedat amb la dada més baixa, amb un 25,1%.

Segons López Tena, el percentatge assolit a Osona superat el 37,4% de resposta de les últimes eleccions europees i és gairebé la mateixa que el 43% del referèndum de la Constitució europea, tenint en compte, a més, que el cens era més ampli –tenien accés a les urnes els nois de 16 a 18 anys i els immigrants– de manera que amb un percentatge més curt pot correspondre a més votants.

Els organitzadors també han comparat el resultat d'avui amb el del referèndum de l'Estatut de 2006, el que ara és al TC. En aquell moment, un 55,1% d'osonencs van anara a votar, però el percentatge de no va ser elevat i avui el del sí ha estat del 96%. Per tant, segons López Tena, "molts més osonencs han votat a favor de la independència que no pas a favor de l'Estatut".

Font: www.avui.cat