dijous, 26 de novembre del 2009

La consulta del 13 de desembre a Osona utilitzarà les telecomunicacions de la xarxa lliure Guifi.net


El mecanisme es basa en un sistema informàtic que identifica si un elector ja ha votat prèviament

 

Osona, | La xarxa Guifi.net col·laborarà en les consultes independentistes del 13 de desembre a Osona. Els impulsors d’aquesta xarxa lliure i oberta habilitaran un servei de telecomunicacions necessari perquè en els municipis on hi ha més d’un punt de votació un elector no pugui votar més d’una vegada.
El president de la fundació Guifi.net, Ramon Roca, explica que, tot i que el col·lectiu sempre s’ha definit com ‘apolític’, la filosofia de la consulta del 13 de desembre encaixa perfectament amb la seva idea: ‘Construir projectes des de la societat civil’. En aquest cas, assenyala Roca, ‘tant guifi.net com Osona Decideix ho són’.
Roca diu que un procés com la consulta del 13 de desembre requereix d’una infraestructura de telecomunicacions. Per això s’està treballant perquè els diferents col·legis electorals tinguin disponibilitat per accedir a la xarxa per poder accedir al sistema informàtic. L’entitat ja ha començat a idear aquest sistema que s’haurà d’executar i comprovar durant els propers dies i que haurà d’estar a punt per la cita electoral.
El sistema ideat contempla, segons ha explicat el president de la fundació guifi.net, tenir unes connexions a un sistema informàtic on s’introdueix un número de DNI, targeta de residència o un altre tipus d’identificació. Si ja s’ha introduït prèviament, el sistema detecta la duplicitat i n’alerta els responsables de mesa. D’aquesta manera s’impedeix a l’elector votar a l’entendre que ja ho ha fet amb anterioritat.
Guifi.net es defineix com una xarxa de telecomunicacions lliure, oberta i neutral, majoritàriament sense fils, amb més de 11.000 nodes, dels quals gairebé 8.000 són operatius. La majoria d’aquests nodes estan ubicats a Catalunya. Els nodes de la xarxa són de particulars, empreses i administracions que lliurement es connecten a aquesta per tal de poder accedir a una xarxa oberta de telecomunicacions i fer-la arribar allà on els calgui la infraestructura i els continguts que d’altra manera no és possible.
Guifi.net es va gestar la primavera del 2004 quan diverses persones interessades en el tema es van reunir per compartir idees i planificar les primeres proves i van establir els primers enllaços permanents i estables entre Calldetenes, Gurb, Santa Eugènia de Berga i Vic. El 2007 el col·lectiu va rebre el Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya.

Font: elter.net