A quiet country town, with an unpaved main street that doubles as a river bed for flash floods from the hills, Arenys de Munt seems an unlikely starting point for a revolution. Aquesta és l'entrada de l'article del Financial Times titulat “Catalonia pays homage to independence“ en la seva edició digital. Es refereix a Arenys de Munt i ve a dir que aquest poble tranquil no sembla el punt d'inici d'una revolta. A continuació es fa un anàlisi no massa en profunditat del perquè es fa aquesta consulta a Catalunya, l'article considera que la situació econòmica i financera dels ajuntaments i del govern català i l'alt grau d'impostos o el cost de vida a Catalunya més alt respecte a Espanya provocaria aquesta necessitat d'independència. També entrevista l'alcalde d'Arenys, en Carles Móra. L'article no aborda clarament que som una nació, que tenim una llengua pròpia i que existeix un sentiment al darrera. Per altra banda destaca el poc que se sap a l'estranger d'aquesta suposada nació i de la seva història com a potència en el Mediterrani absorbida per Espanya.
Un altre mitjà a internet, Bloomberg, un full informatiu on-line situat a Nova York, destaca el fet que més de 117 municipis de Catalunya han organitzat una consulta no legal per independitzar-se d'Espanya, i per pressionar els líders nacionals a prestar la seva atenció e a l'article titulat Catalan Mayors Plan Independence Vote in Challenge to Zapatero. Parlen amb Jordi Fàbrega, portaveu de Decidim.cat, l'organització amb més de 100 alcaldes i regidors de tots els partits excepte del PP, que donen suport a la consulta. Fàbrega explica el funcionament de la consulta: per no caure en la il·legalitat són entitats privades que organitzen el procés democràtic i no els ajuntaments. L'articulista considera que aquestes consultes podrien suscitar inquietuds en altres estats europeus (GB, França o Bèlgica) on hi ha moviments nacionalistes que també pressionen per obtenir més autonomia.
Una dada molt interessant d'aquest article és que destaca una enquesta realitzada el mes de juliol de 2009 pel Barometre d'Opinió Pública. Segons l'enquesta, la meitat dels catalans estarien a favor d'algun tipus de ruptura amb el govern central: el 19% recolza la independència pura i simple i un altre 32% diu que hauria de ser un estat dins d'una Espanya federal, segons l'enquesta. L'article acaba amb la referència que el premier d'Escòcia, Alex Salmond està preparant per al setembre de 2010 un referèndum sobre la independència escosesa del Regne Unit.
Creiem que es fonamental que la premsa d'arreu del món conegui el procés que estem duent a terme. Estem vivint un fet històric.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada