dimecres, 25 de novembre del 2009

La independència de Catalunya arriba a Madrid

López Tena i Patrícia Gabancho presenten a la capital de l'Estat les consultes del 13 de desembre


El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, acompanyat de l'escriptora i periodista Patricia Gabancho, ha presentat aquest dimecres a Madrid la campanya impulsada per promoure la participació en les consultes del proper 13 de desembre sobre la independència de Catalunya.

Tena ha dit  que "el propi ministre de Justícia del Regne d'Espanya, Francisco Caamaño, va reconèixer la setmana passada que les consultes són legals", i ha afegit que "en el cas remot d'alguna temptació d'actuació de mala fe per part de l'Estat amb mesures cautelars d'última hora per impedir el referèndum, tindrem alternatives per a que la legalitat es compleixi, és a dir, per que el referèndum se celebri".

López Tena ha detallat el procediment electoral organitzat pel cos electoral, amb un protocol que preveu el vot per a majors de 16 anys, en que "no hi haurà discriminació per nacionalitat, ja que tindran dret a vot tots aquells ciutadans que estiguin empadronats en els municipis on se celebra la consulta, sigui quina sigui la seva nacionalitat".

També ha manifestat que "el finançament de tot l'operatiu per el 13 de desembre pot ascendir a uns 50.000 mil euros, que són sufragats íntegrament per donatius privats, mai públics, i en base al treball de 1.700 persones voluntàries".
 
Sobre la relació amb els partits polítics, López Tena ha afirmat que "només hi ha interlocució", i que a tots ells se'ls ha ofert que puguin enviar interventors durant la jornada electoral. Ha dit que "per aprofundir en la transparència de tot el procés, l'organització de les consultes permetrà la presència de mitjans de comunicació durant tota la jornada del dia 13 de desembre, incloent-hi el procés de recompte de vots, una opció recomanada en el codi de bones pràctiques de Nacions Unides".
 
Així mateix, ha exposat que "s'han enviat notificacions informatives a la Comissió Europea, Nacions Unides i instituts de seguiment de processos electorals, com el Centre Carter, perquè tinguin coneixement de l'esdeveniment i puguin enviar -si ho desitgen- observadors".

Sobre el caràcter vinculant de la consulta, López Tena ha posat com a exemple els referèndums espanyols sobre el tractat constitucional europeu o l'OTAN -ambdós sense caràcter vinculant-, i ha reflexionat sobre "la gran importància" que van tenir. "Perquè, potser el Govern espanyol hagués seguit endavant sense el suport dels seus ciutadans?", s'ha preguntat.
 
De la seva banda,  Patricia Gabancho ha comentat que el referèndum del 13 de desembre "és fruit d'un debat que està al carrer, més present entre la gent organitzada que entre els propis partits polítics".

És per això que, segons ella, "el resultat traslladarà des de la ciutadania als polítics una petició, sigui quin sigui el resultat". També s'ha preguntat que "per qui es consideri un demòcrata, quin problema hi ha en preguntar a la ciutadania que pensa sobre una qüestió com la independència de Catalunya?".